Professionele Rattenbestrijding
16 jaar ervaring - elke dag geopend van 8.00 uur tot 20.00 uur - CMPV gecertificeerd
Het belang van rattenbestrijding
Ratten zijn van nature schuwe beesten die potentieel gevaar zoveel mogelijk uit de weg gaan. De beesten gaan op zoek naar een veilige schuilplaats om zich hier te nestelen en zullen daarna niet snel weggaan. Zodra ze zijn genesteld kunnen ze zich snel voortplanten en zo kan er op korte termijn een rattenplaag ontstaan.
Ratten zijn onhygiënisch, veroorzaken knaagschade en dragen ziektes met zich mee. Ze zijn vaak te vinden in donkere plekken die niet altijd goed te bereiken zijn. Zoals in plafonds, spouwmuren, kelders en zolders. Dit maakt de bestrijding in sommige gevallen extra lastig. Daarom is het raadzaam snel professionele hulp in te schakelen.
Overlast en schade door rattenplagen
Overlast door de bruine en de zwarte rat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast kunnen ze op verschillende manieren schade veroorzaken. Problemen die kunnen ontstaan zijn:
- Knaagschade aan kabels en buizen (kortsluiting, lekkages en storingen).
- Vervuilen en beschadigen van voorraden.
- Overlast door (krassende) geluiden in muren en vloeren.
- Uitwerpselen: donkerbruin en ± 15 mm lang.
- Holen in de grond in de nabije omgeving.
- Overbrengen van verschillende ziektes zoals de ziekte van Weil en paratyfus en de varkenspest.
Neem direct contact op, u wordt binnen 24 uur geholpen tegen de beste prijs.
Hoe kunt u een rattenplaag voorkomen
Voorkomen in beter dan genezen. Vaak heeft het een reden dat u last heeft van de aanwezigheid van ratten. Door goede preventieve maatregelen kunt u grotendeels voorkomen dat u overlast krijgt van ratten.
- Ga zorgvuldig met afval en voedsel(resten) om.
- Maak goed schoon op plekken waar voedsel wordt bewerkt en geconsumeerd.
- Dicht naden en kieren met weringskit en/of staalwol.
- Snoei het groen rondom uw bedrijf of woning.
- Breng waar mogelijk een grindrand aan rondom uw woning of pand.
Het verschil tussen bruine en zwarte ratten
Soms is het lastig om de zwarte en de bruine rat van elkaar te onderscheiden. Naast het verschil in de kleur van de vacht (niet altijd goed te zien) zijn er meer kenmerken om de soorten te onderscheiden. De zwarte knager is bijvoorbeeld een veel betere klimmer. Deze heeft dan ook een slanker lichaam en een lange staart. Een bruine rat (ook wel rioolrat genoemd) heeft daarentegen een zwaar gebouwd lichaam en een kortere staart.
De bruine rat
De bruine rat is een stevig gebouwd dier met een vrij stompe snuit. De rug van de beesten is vaak grijsbruin en de buik is lichter van kleur. Het gewicht van een volwassen, grote bruine rat is gemiddeld 400 – 500 gram. De grootte verschilt en kan uiteenlopen van 21 tot 30 cm.
Een Bruine rat kan binnenshuis tussen de mensen leven en nestelen. Maar midden in de natuur, ver weg van bewoning, is ook een goede optie. Ze worden vaak in verband gebracht met riolering en dat is terecht. Bruine ratten zijn, zeker in vergelijking tot de zwarte rat, geen goede klimmers en zoeken laag gelegen schuilplekken zoals gaten en holen in wegen en bouwkundige constructies.
De ontwikkeling van de bruine rat is vrij snel: de vrouwtjes zijn na circa 3 maanden geslachtsrijp en kunnen in hun korte leven (ca. 1 jaar) tot wel 15 worpen van 5 – 10 jongen ter wereld brengen.
Netwerk Ongediertebestrijding werkt uitsluitend met experts die veiligheid vooropstellen en ook nazorg bieden.
Rattenplaag ontdekt? Wacht niet langer!
Onze experts staan klaar om u direct te helpen. Binnen 24 uur bij u op locatie voor de beste prijs.